"Сирница" - проект на читалище "Наука", Троян

Размер на шрифта: a |a |a|

Със създаването на собствен сайт www.naukatroyan.org приключи проекта ”Сирница в Троян – ден за прошка” на Народно читалище “Наука “ гр. Троян.

Проектът е финансиран от Национален фонд "Култура"  и описва един от най-атрактивните и почитани обреди в Троянския край  "Сирни заговезни", така наречената "Сирница". Празнува се в края на месец февруари или началото на месец март, четиридесет и осем дни преди "Великден".

 

 


 

Празникът започва с обичая "Ялова сватба" - маскарад, и е пресъздаден с дефиле от долния до горния край на Троян. Най-отпред на дефилето вървят музиканти следвани от каруца с кон, в която се возят булка, младоженец, кум, кума и доктор (булката и младоженеца са преоблечени мъже). Кумът държи счупено решето и ряпа вместо бъклица с която черпи околните да си пийнат. Характерно за яловата сватба е че участниците се обличат в обратни дрехи – мъжете в женски, а жените в мъжки. Следват ги участници маскирани като мечки, маймуни, цигани – това са най-характерните костюми за маскарада в нашия край.

 

Така сватбата преминава през целия град и стига до мястото на провеждане на обреда, където се събира мало и голямо, за да си вземе прошка. Типична за обреда е отрупаната трапеза с яйца, сирене, баница и халва. Около трапезата се е събрала цялата фамилия – баба, дядо, син, снаха внуци и останалите членове от семейството.