Новини

предишна 5 6 7 8 9 10 11 12 13 следваща

Трети регионален събор "Витошки напеви" - 08.06.2009

kladnica_simvol_s.jpg

На 13.06.2008 г. село Кладница ще бъде домакин на Третия регионален събор “ВИТОШКИ НАПЕВИ” Кладница 2009. Той ще се проведе в местността “Загранята” край село Кладница, Община Перник, Област Перник. За участие са поканени колективи и индивидуални изпълнители в областта на танцовото, музикалното, певческото и словесното изкуство за традиционен фолклор от селищата около Витоша и по поречието на река Струма.   Съборът се организира от Община Перник – сектор “Култура”, Кметство Кладница и НЧ “Пробуда” с. Кладница.

Преглед на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене – Кортен’ 2009 - 08.06.2009

img_0866_s.jpg

На 6 юни 2009г. в с.Кортен, общ. Нова Загора за четвърти път се проведе Преглед на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене. Форумът, организиран от Читалище”Светлина 2000” с.Кортен, бе под патронажа на Кмета на Община Нова Загора – Николай Грозев и се осъществи с подкрепата на Община Нова Загора, Кметство с.Кортен, Общество за фолклор. Медийни партньори  бяха БНР, Радио „Стара Загора”, Радио „Нова” , в-к „Фолклорен хоризонт”, електронните списания :www.az-jenata.com   и  www.LudiMladi.bg, а  спомоществовател- Максим Минчев.     Жури с председател проф. Манол Тодоров присъди Специалната награда на Община Нова Загора  за Фолклорна формация „Филипополи”  гр. Пловдив с  диригент Светла Калудова. Хор за многогласно народно пеене при Читалище ”Светлина 2000”  с.Кортен, общ. Нова Загора  с  ръководител Янка  Гоцева спечели първо

Закон за изменение и допълнение на Закона за народните читалища - 05.06.2009

gerb_s.jpg

В бр.42 от 05.06.2009 г. е публикуван текста на Закона за изменение и допълнение на Закона за народните читалища. В същия брой на Държавен вестник е публикуван и Закон за обществените библиотеки.  

Български ритми огласиха средиземноморския град Сиде - 04.06.2009

br_turc_2009_1_s.jpg

Детският фолклорен танцов ансамбъл „Български ритми” при НЧ „Просвета” в кв. „Църква” на гр. Перник представи традиционен граовски фолклор и обра овациите на публиката в концертите на шестото издание на международния детски фестивал в град Сиде, Област Анталия, Република Турция. Фестивалът стартира в първия ден на месец юни, международния ден на детето. Концертните изяви продължават цяла седмица. Проявата се организира от Община Сиде и е под патронажа на кмета на града А. Кадир Учар. Тази година в концертите взеха участие детски групи от България, Грузия, Унгария, Македония и страната домакин. Успешно във фестивала се представи и младежкия фолклорен танцов ансамбъл „Граово” при РМД „Мошино” в град Перник. Детският фолклорен танцов ансамбъл „Български ритми” е привлякъл вниманието на организаторите на фестивала в Сиде при успешното си представяне в

Ден на национален траур - 29.05.2009

20aff0f64d2b23907f6e85b3b72ce252_s.jpg

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов изрази своите съболезнования до роднините и близките на нелепо загиналите в катастрофата край м. "Бакаджиците" до Ямбол   "Изразявам дълбоката си скръб от гибелта на нашите сънародници, загинали на 28 май 2009г. в трагичния инцидент в местността „Бакаджика” край Ямбол.   Това е жестока и непрежалима загуба, която оставя рана в сърцето на всеки българин, на всеки човек.   Покланям се пред паметта на жертвите, които на светлия празник Спасовден бяха поели по стръмния път на „Бакаджика”, за да изпълнят своя дълг като представители на българската култура – творци, изпълнители, читалищни деятели.   ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ИМ ПАМЕТ!"      

предишна 5 6 7 8 9 10 11 12 13 следваща