Споразумение за сътрудничество подписаха Министерството на културата и Съюзът на народните читалища

28.07.20

отпечатай новината
img_20200728_131508_xs.jpg
Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Съюза на народните читалища подписаха министър Боил Банов и председателят на организацията Николай Дойнов в сградата на институцията днес, 28 юли 2020 г. Срокът на документа е три години.
 
Партньорството, основано на взаимно уважение, професионализъм и експертност, е крайно наложително предвид днешните предизвикателства и с оглед честването на предстоящите бележити годишнини – 165 години Общонародно читалищно дело и 110 години Читалищен съюз в България, отчетоха двете страни.
 
Целта на документа е да подпомага взаимодействието, координацията и обмена на информация между Министерството на културата и Съюза на народните читалища във всяка област в рамките на тяхната компетентност и интереси. Двете страни заявяват, че ще работят за справедливо уреждане на взаимоотношенията в случаите на възникнали противоречия в системата на народните читалища чрез съвместни участия и инициативи.

 
 
„Споразумението с най-голямата културна асоциация в Европа затвърждава важната роля на читалищата за развитието на местните общности и мястото на българското в модерния свят“, отбеляза министърът на културата Боил Банов.
 
 
„Документът е резултат от дългогодишното сътрудничество между държавата и гражданското общество, ярък пример за това как обединяването на усилията работи в името на една обща цел – съхранението и популяризирането на българската култура у нас и по света“, каза председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Той припомни, че народните читалища са основата на съвремената българска култура и непрекъснато обогатяват своята дейност. Получили доверието на хората през годините, броят на тези културно-просветни дружества в нашата страна непрекъснато се разраства, като към днешна дата те са близо 3700, а в тях работят над 300 000 читалищни дейци. Съюзът на народните читалища е член на Европейската мрежа на културните центрове, член на Международния съвет на арт клубовете.